Vyberte stránku

 Hrášková polévka recept:

20g másla

2 lžíce hladké mouky

1 střední cibule

700ml zeleninového vývaru nebo vody

300g mraženého hrášku

100g slaniny

50g strouhaného sýra

1 postarší houska nebo rohlík

1 jarní cibulka

pár kapek smetany ke šlehání na ozdobu

sůl a pepř

 

 Postup:
Cibuli si nakrájíš nadrobno, orestuješ na másle, přidáš mouku a uděláš světlou jíšku. Zaliješ zeleninovým vývarem nebo vodou – jasňačka, že vývar bude vždycky lepší.
Přidáš hrášek, sůl, pepř a vaříš cca 15 min. Hrášková polévka je hotová a teď ji můžeš rozmixovat. Jestli máš ráda kyselejší, přidej třeba citronovou šťávu, ale já nepřidávám už nic.
Slaninu si nakrájíš, orestuješ na pánvi a dáš bokem. Na výpek přidáš jednu nakrájenou housku nebo rohlík, co už má nejlepší dny za sebou, ale strouhanku tam zas nedávej. Opečeš dozlatova a zase hodíš bokem.
Sýrové chipsy – nastrouhaný sýr dáš na rozpálenou pánev vždy v množství tak lžíce a uděláš kupičky. Necháš rozpustit a trochu zezlátnout a opečeš i z druhé strany. Jestli chceš rovné sýrové chipsy, tak je dáš třeba na prkénko vychladnout, ale ne na sebe, jinak se přilepí.
Jarní cibulku si nakrájej nadrobno, pak ji hodíš na polévku.
No a pak nandej hráškovou polévku, nahoru přidej krutony, slaninu, sýrové chipsy, jarní cibulku.
Pokud si s tím chceš hrát ještě víc, tak uděláš smetanou ke šlehání kapky a srdíčka pomocí špejle.